OFFLINE ДЕТСТВО

Днес се проведе втората среща-дебат на тема „Модерно ли е да си офлайн?“, която е част от цикъла планирани дейности от авторски проект по гражданско образование „Спасено детство“ на г-жа Татяна Радова. Участие взеха учениците от 3.Б и 4.А клас, техните учители и училищният психолог.
За всички участници това беше дебют в подобен род предизвикателство, заради авторските игри, които освен забавление, донесоха озаряващи и провокиращи към размисъл заключения.
Жребий определи отборите, като всеки от тях работеше по индивидуална задача, без обаче да има надпревара, а само обща цел. Едни работиха по казуси, други подреждаха пъзели, а трети участваха в авторската игра, в която децата симулираха онлайн комуникация. Общуването се случваше без децата да виждат и чуват събеседника си, чрез листчета, които бяха „изпращани“, чрез „месинджъри“ – трима ученици.
В края на симулацията участниците застанаха един срещу друг, за да си кажат същите неща, но на живо.
Всички взеха активно участие в дискусиите, в разрешаването на казуси и споделиха своите преживявания по време на играта. В крайна сметка взаимно се стигна до заключението, че общуването на живо е най-вълнуващо и че балансираното използване на електронни устройства е най-доброто решение!
 
 
 
 
 
 
 
Да, не можем да живеем без интернет, но и не можем да живеем единствено с него!
Учениците от 3.Б клас подариха на част от ръководството и на приятелите си от 4.А клас, ръчно изработени от тях глинени сърчица с надпис „Offline детство“, както и образователни карти, в които са поместени българските традиции и обичаи.