„Танците и песните на Добруджа“- интердисциплинарен урок

     Гостувахме на Ансамбъл „Добруджа“

Учениците от 2. В клас и техните учители Д. Петрова и П. Куманова гостуваха на артистите от Професионален Фолклорен Ансамбъл „Добруджа“ за своя пореден урок от проектните дейности на тема „Танците и песните на Добруджа“. Невероятният екип от танцьори, музиканти, певци и техния художествен ръководител Стоян Господинов посрещнаха и потопиха децата в света на фолклора в своята зала за репетиции.
Господин Господинов разказа на учениците, че добруджанските песни са едногласни, бавни, богато орнаментирани и в тях не се вика, защото няма планини, които да спират гласа, а само земя и небе. Певицата Ивелина Савова изпя една от най- красивите български песни „Лале ли си, зюмбюл ли си“, а целият певчески екип изпълни народния химн на Добруджа „Мило ми е, мамо“.
Малките танцьори получиха знания и за характерните за нашите добруджански земи смесени хора от мъже и жени, които са бавни, танцьорите са приклекнали и движенията им са свързани със земеделския труд и ежедневието на добруджанеца – сеитба, коситба, прибиране на реколта и др.
След всичко това ученици и учители на живо се насладиха на красотата на народните добруджански танци и песни.
В края на урока учениците поднесоха благодарствено писмо и собственоръчно изработен диамантен гоблен на българска шевица, с което изказаха своята благодарност към всички присъстващи в залата, затова, че съхраняват и популяризират фолклорното наследство на добруджанския край. Пожелаха им да продължават да ги радват с професионализма и богатото си артистично дело.
Разделиха се с обещание да се видят отново!