СУ „Св. Климент Охридски“ в Добрич посреща помощник-учител от САЩ и през идната учебна година

През учебната 2023/2024 година в Средно училище „Свети Климент Охридски“ в Добрич отново ще има помощник-учител от Съединените американски щати по програма „Фулбрайт“ на фондация „Америка за България“, съобщават от учебното заведение.

Неговото име е Прайс Тарбът от Университета в Сан Анджело, Тексас. Той има опит като помощник-учител в гимназиален етап, като дебатьор и съдия в състезания по реч и дебати. Свири на цигулка и тромпет. Занимавал се е и с театър – като изпълнител, творчески директор, в проектирането и изграждането на декори за театрални продукции.

В класната стая Прайс иска да използва дискусиите на различни теми като начин за упражняване на езика и критично мислене. „Надяваме се, че и Прайс Тарбът ще бъде чудесно допълнение към нашия екип, каквито бяха Хана Питърсън и Крис Наш“, казва Детелина Георгиева – преподавател по английски език и координатор на стипендиантите на програма „Фулбрайт“ в училището.

Този уикенд в Бургас се състоя заключителната среща на помощник-учителите от САЩ, техните български ментори и директорите на училищата, които работят по програмата. С подкрепящото участие на директора на СУ „Св. Климент Охридски“ Силвия Димитрова и Детелина Георгиева, тазгодишният помощник-учител в училището – Хана Питърсън, представи резултатите от съвместната работа.

Тя изказа благодарност за подкрепата и приятелствата, за вълнуващите срещи, събития и наситените с лични преживявания месеци, прекарани сред учениците и учителите на добричкото училище. Неподправената емоция на стипендиантката на „Фулбрайт“ развълнува участниците в срещата и зададе тона на техните представяния в заключителния семинар.

„Със задоволство можем да споделим, че участието на помощник-учителите по програма „Фулбрайт“ на фондация „Америка за България“ в живота на Училището по изкуства е много успешно и вдъхновяващо, защото учениците имат възможност да комуникират с учител, чийто майчин език е английският. Зад този успех стои фактът, че те влагат цялата си душа и сърце в мисията, с която са дошли“, казват от учебното заведение.