Силни и въздействащи послания на участниците в X-то издание на Национална ученическа конференция по гражданско образование „Семейство-училище-общество“

„Много Ви благодаря, че ни дадохте прекрасната възможност да сме момент от живота на Вашето съвременно събитие. Аз още преживявам с дълбока осмисленост съботния ден, предавайки значимостта на замисъла Ви на учениците…“

Това са част от думи на Лилия Богданова – преподавател и ръководител на проекта на ученика спечелил първа награда в раздел „РАЗКАЗ“ – Стоян Антонов от град Лом, в десетото издание на Национална ученическа конференция по гражданско образование „Семейство-училище-общество“.

Темите на представените в конкурса литературни творби, проекти, презентации, рисунки, филми и драматизации, очертаха вижданията на младите хора по наболели проблеми, свързани с общуването, предразсъдъците и агресията – в семейството, училището, обществото.

Творбите се отличаваха със силни и въздействащи послания в сферата на екологията и опазването на околната среда; почитта и съхранението на националната памет и идентичност; силно изявеното желание за участие в промяна на негативните модели и нагласи в обществото.

Националната конференция по гражданско образование, за поредна година, се доказва като разпознаваемо и очаквано събитие за обществено активни ученици и учители от цяла България. Потвърждение за това са получените 340 творби от 42 населени места, от всички кътчета на страната.

В заключителния етап са оценени и наградени 57 творби от 35 училища.

Пред много трудна задача бяха изправени членовете на журито – видни представители на научните и културните среди в страната:

  1. проф. д-р Димитрина Каменова – председател на журито;
  2. проф. д.п.н. Николай Колишев;
  3. Светлана Василева – началник на РУО, гр. Добрич;
  4. Димитър Дуков – журналист и общественик;
  5. Д-р Кремена Митева – главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“;
  6. Теодора Денкова – директор на РБ „Дора Габе“
  7. Здравка Добруджанска – ст. експерт в РУО, гр. Добрич;

Конференцията се доказа като необходима сцена за изява на учениците при първите им опити за заявяване и отстояване на открита гражданска позиция.

Тя е място, където идеята за взаимна свързаност между семейството, училището и обществото се разгръща в цялата палитра от социални емоции и възгледи; място, където изконните общочовешки ценности са представят през друг ракурс; място, където различията се разглеждат и приемат като нещо необходимо за развитието на обществото. И както казва Айлин Ахмедова, от град Гоце Делчев, в своя разказ „Вината на палачинките“ – „Всичко е нужно на този свят. Понякога искаш нещо сладко. Друг път солено. Трети – кисело. Четвърти – горчиво. А някоя вечер и пикантно. Стига да не прекалиш с нито един от вкусовете, можеш да се насладиш на храната.“

А това всъщност са вкусовете на живота – всеки сам по себе си уникален и толкова необходим! От нас зависи как ще ги подбираме и комбинираме, за да им се насладим!

Ние оставаме с топлите емоции от изминалата Национална ученическа конференция и трепетното очакване на следващото издание, за да се насладим отново на израстването и напредъка на нашите деца.