ПРОФЕСИЯ „УЧИЛИЩЕН БОДИГАРД“

Наближава краят на поредната учебна година – 2022-2023 и ни се иска да обърнем малко обектива към една не толкова свързана с образованието, а повече с възпитанието на децата професия – „Училищен бодигард“.

Това е човекът, който посреща и изпраща всеки ден нашите – ваши деца на училищния портал. Този, който пръв пожелава успешен и спокоен ден в динамичното ежедневие на учениците.

В окото на обектива е РОСЕН СТАНЧЕВ СТАНЧЕВ – училищния бодигард на СУ „Св. Климент Охридски“ вече 20 години. Ще го видите всяка сутрин – усмихнат, с добри, топли очи, стои на пешеходната пътека. Посреща стотиците ученици на най-многолюдното добричко училище. И никога, никога няма да го видите намръщен, сърдит. Напротив – Росен е човек с голямо сърце, роден да бъде близо до децата, макар и не в класната стая. Неуморно, всеки ден посреща всички с „Добро утро“ – там, на пешеходната пътека или на входната врата. Намира думи да успокои притеснени първолачета и техните родители, да усмихне забързаните и загледани в телефоните си тийнейджъри, да пожелае спорен и спокоен ден на учителите.

С много обич за Росен говорят всички – и малките, и големите от Фамилия Охридски. Родителите поверяват своите деца на учителите им, но знаят, че там, в училището има хора като Росен, които говорят с децата за техните тревоги, радостни преживявания, съмнения и за всичко, за което все няма време у дома. Той, училищният бодигард неведнъж е трил сълзи, преживявал е заедно с ученици техните емоции и за всеки намира добра дума, окуражаващ поглед, галантност към колегите, когато ги поздравява сутрин. В замяна нашият любим бодигард получава уважението и обичта на всички.

Родителите забелязват възпитаният, внимателен и готов да помогне човек, неподправено любезен, роден да е в услуга на хората – и не само заради преките си ангажименти!

Това е той – Росен!