Професия под лупа – водолаз

Има професии, за които се говори малко и не чуваме за тях всеки ден, но те са нужни и трябва да ги популяризираме. С тази цел, учителите Ив. Стоянова и Д. Боев отправиха покана към служителите на Аварийно– спасителния отряд.
Учениците от 4. Б клас, от СУ „ Св. Климент Охридски”, се запознаха с професията на водолаза. Техни гости бяха капитан- лейтенант Деян Стефанов и главен старшина Калин Стоянов, от водолазната служба на спасителния кораб „ Протео”, към Аварийно – спасителния отряд – гр. Варна. Те показаха специалното оборудване необходимо за спасителна мисия и демонстрираха поставянето на водолазен костюм.
Учениците разбраха, че ако искаш да станеш добър водолаз, трябва да приемеш подводния свят като своя среда; да преодолееш себе си и страховете си; да се спуснеш в спасителна мисия; да обезвредиш морска мина – това са дейности, за които се изисква строго обучение, желязна воля, ненадминат кураж и себеотдаване.
Грейналите очи и множеството въпроси от децата , показаха, че мисията е била успешна. Пламъчето е запалено, интересът към професията е събуден. В края на срещата в класната стая на четвъртокласниците се чуха възгласи „Аз вече знам, какъв искам да стана, когато порасна!”.