История

Утре започва от вчера

history43 юбилейни години!

История дълга, написана от младостта, хармонията и красотата в името на бъдещето. История, пълна с множество незабравими мигове от учение празници, конкурси и отличия.

Страница първа – датата е 15 септември 1979 година. Недовършена сграда, прах, бетон и много надежди.

Страница втора – дата е 3 декември 1979 година. Започва истинският живот на училище „Св. Климент Охридски”. Ръководството е възложено на Димитър Илчев – директор, Георги Узунов и Йорданка Стоянова – зам.-директори.

Страница трета – със заповед на Министъра на Народната просвета от 13 май 1981 година, основното училище е обявено за ЕСПУ, а по-късно за базово на МНП и на Окръжна дирекция на „Народната просвета”.

Само след две години броят на учениците е 3809, а преподавателите 170. Ръководството на училището се увеличава още с трима зам.-директори-Стефка Маринова, Иван Киров и Никола Петков.

През същата година завършва първият випуск зрелостници, които правят скъп дар на училището – портрет на Св. Климент Охридски, изработен от художника-реставратор Константин Угринов.

Паметна е страницата от летописа – учебната 1985/86 година. По инициатива на Жулиета Капитанова – методист по музика при Окръжен съвет „Народна просвета”, се създават паралелки с профил „Музика”. Много оптимизъм, вдъхновение и творчески заряд внасят първите преподаватели Жулиета Капитанова, Велин Великов, Детелина Захариева, Едуард Кешишан, Маргарита Русева, Велин Костадинов, Снежана Великова. През тази учебна година ръководството на училището е поверено на Савка Йовкова, а с нея като зам.-директори работят Светла Димитрова, Мария Цонева, Красимир Марчев, Зоя Иванова и Юлияна Герасимова.

Двадесет години по-късно училището разполага с 24 кабинета за индивидуално обучение, богат инструментариум, две зали за концертна дейност и обособена озвучителна техника. Подготовката на деца е поверена на 32 квалифицирани преподаватели, работещи в тясно сътрудничество с АМТИ – Пловдив и МА – София. 1990 година е първата за новия директор Юлияна Герасимова. През следващите 15 години нейни заместници са Росица Добрева, Марияна Москова, Огнян Джуджев, Калина Спецова, Зоя Иванова и Светлана Струнджева.

От 1990/91 започва прием на ученици с профил музика, хореография и изобразително изкуство (I-IV клас), като няколко години по-късно има завършен цикъл на обучение от I до XII клас.

Бързите темпове на глобалното развитие, информационните технологии и новите методи на обработка и оформление, навлезли в изкуството, провокират създаването на профилите – „Графичен дизайн” с приложение в рекламата, модата и проектирането и „Компютърна обработка на звук и изображение” с приложение в музикално-танцов театър, мюзикъл, шоу- вариететни програми и реклами.

Училището разполага с модерно обзаведени кабинети по съвременните европейски изисквания за компютърна среда, със специализирани, оборудвани с инструменти, кабинети по музика, зали по хореография.

Успехите и признанието

За 39 години СУ „Св. Климент Охридски“ създава свои традици, утвърждава името си и успява да съхрани в себе си мечтите, радостите и успехите на хиляди деца, преминали през класните стаи.

Многобройни са наградите от олимпиадите по математика, физика и участията в литературни конкурси. Математическа гордост за града и страната ни зад граница са имената на Дико Балчев, Владимир Балчев, Даниел Стоянов, Момчил Пенев, Светослав Маринов и Юлиян Радичков.

Наша законна гордост са бивши ученици, записали имената си в големия спорт. Именно в СУ „Св. Климент Охридски“ са направили първите си стъпки националните състезатели по футбол Св. Тодоров, П. Тодоров, Д. Божилов, Св. Кръстев, Св. Петров, Сергей Димитров; вдигане на тежести – Ст. Еремиев, П. Райков, Й. Генов; бокс-П. Клифорд; колоездене – П. Петров(сега е в Португалия), Георги Друмев-колоездач-състезател в българо-италиански тийм.

В последните години училището подготвя състезатели по футбол, тенис и хокей на трева. Отличната подготовка на учениците е потвърдена от множество национални и международни състезания, където печелят златни, сребърни и бронзови медали. През 2003 година К. Иванова участва в националния отбор на Европейското първенство в Торино, Италия, а през 2004 година П. Дамянова и М. Иванов защитават името на Република България във Виена, на Европейско първенство по хокей на трева. Заслужено е признанието на паралелките по изобразително изкуство. Най-добрите творби красят училището и са на ежегодните изложби в Художествена галерия и изложбените зали на ЕК”Стария Добрич”, Дом-паметник ”Йордан Йовков” КИЦ в курорта Албена. Закономерни са наградите от националната лагер-школа в село Равда, от регионалната изложба „Учителят и детето по пътя на творчеството”, както и на Ротари клуб. С произведения на наши ученици се осъществяват изложби в Народното събрание и Министерството на образованието. Творбите на наши деца са гостували с изложби в Украйна, Турция, Израел, Испания, Швеция, САЩ и Канда. Г. Димитров печели голямата награда от международния конкурс в Швеция.

Първото си международно отличие паралелките по хореография печелят през 1995 година от международен фолклорен фестивал в град Брашов, Румъния. Най-голямата специална награда е за нашите изпълнители. През 1998 година ансамбъл „Сборенка” е лауреат на международен фолкорен фестивал в гр. Олщин, Полша и на фестивала „Ние 21 век” в Албена.

През 1998 година на фолклорен фестивал в Лозенград, Турция, хореографите са включени в официална културна делегация, водена от кмета на Общината Лъчезар Росенов.

Многобройни са концертите и участията в национални конкурси и фестивали, на които са печелени призови места: НК ”Коледно надиграване-Варна; „Орфеево изворче”-София; „Фолклор без граници”-Добрич-Албена; „Балкан-фолк” –В. Търново.

Възпитаниците на училището представят българското танцово изкуство във Франция, Русия, Полша, Австрия, Турция и Италия.
Най-дълголетна история има профилираното обучение по музика. СУ „Св. Климент Охридски“ предлага индивидуално обучение по класически и народни инструменти, народно, класическо, поп и джаз пеене от I до XII клас. Възможност за пълноценно развитие и сценична изява на децата дават постоянно действащите ансамбли; класически и народен хор, народен, акордеонен, китарен оркестър, както и различни вокални формации. Именно тези колективи, както и индивидуалните изпълнители печелят всички възможни награди от конкурси, на които „Св. Климент Охридски” има традиционно участие: МММФ” Бряг на надеждата” Добрич-Албена; МММФ „Усмивките на морето”-град Балчик; НК „Св. Обретенов”-Провадия; МММФ „Фолклор без граници” Албена-Добрич; НК „Върбан Върбанов”-Бургас; НФК –Варна; НК „Танцуващи клавиши” и „Вълшебни ритми“ – Нови Пазар; ЕПРК „Сарандев” – Добрич; НК „Сезони”- Бургас, МДФИ „Трикси“ – Албена,

Много са и участията ни на международни сцени: МК „Светът в музика”-Фивицано-Италия; МФФ в Брашов и Онеща, Румъния; Беларус, Украйна, Сърбия, Полша, Турция, Швеция, Италия, Франция и САЩ.

Особено сме горди със Савина Василева – спечелила първа награда и „Златен Орфей” 1997г., а през 1998- Златен медал от Световната Олимпиада по изкуства в Лос Анджелис, САЩ. Кремена Димитрова печели Първо място на МК „Светът в музика” 2002 – Фивицано, Италия, а през следващата година става лице на фестивала, през 2004 печели награда на TV RAI/DUE за най-млад, талантлив перспективен изпълнител. През същата година издава самостоятелно CD с италианския тенор Патрик Салати. Законна е гордостта ни с бившите наши ученици, които вече са на международните сцени, концертиращи музиканти. Ана Арсова – солист в операта в Анкара.

Невена и Светлана Радеви- преподаватели по пиано в частни международни училища в Анкара.

Екатерина Колева-преподавател по пиано в Германия.

Тодор Петров-оркестрант във филхармония-Египет.

Венета Ненкова-телевизионен режисьор-Рим, Италия.

Диан Калев-завършил МА в ЮАР -ударни инструменти.

Тихомир Янков-тонрежисьор.

Калоян Куманов – диригент на акордеонен оркестър, Испания

Димитричка Костова (Димана) и Петя (Преслава)-изпълнители към „Пайнер студио”.

Многобройни са наградите за ученици, учители и за самото училище през годините.

Вълшебството и красотата на музиката, танца и изобразителното изкуство ни правят волни и свободни. Такова е всяко поколение от историята на училището.

Пътят, който сме извървели, е сравнително кратък, но помнейки нашето вчера, имаме самочувствието да вървим смело и гордо към нашия утрешен ден.