ДОКОСВАНЕ ДО ПЕВЦИТЕ НА ДОБРУДЖА –ДОРА ГАБЕ И ЙОРДАН ЙОВКОВ

     С учебна екскурзия, която е част от проектните дейности за учебната 2023-2024 година на випуск Втори клас, бе завършен етап от проектите „Бележити българи“ и „Добруджанска фолклорна област“.
     Във връзка със 143г. от рождението на Йордан Йовков и 138 г. от рождението на Дора Габе, второкласниците посетиха китните добруджански села Красен и Дъбовик, където в къщите – музеи се запознаха с живота и творчеството на двамата майстори на словото.
     Филиповата кръчма и старото училище в с. Красен, носещи духа на Йовковите разкази, както и експозицията от лични вещи и портрети на Дора Габе, впечатлиха децата с автентичния си вид, запазен и поддържан, благодарение на родолюбивите жители на двете села.
     Много емоционална беше срещата на малките климентовци с бабите в Добруджанската етнографска къща в с. Дъбовик. Малките ни ученици поздравиха домакините с изпълнения на народни инструменти, пяха народни песни и показаха любовта си към родното, към българския фолклор и обичаи. Облечените с добруджански народни носии домакини пяха, играха хора, точиха баница, разчепкваха вълна заедно с второкласниците. Накрая всички похапнаха от вкусната домашна баница и се насладиха на специално приготвената домашна лимонада.
     Екскурзията зареди децата с много приятни емоции, нови знания и незабравими спомени.