Да бъдеш или да не бъдеш?

Задавали ли сте въпроса: „Да бъдеш или да не бъдеш?“ Вероятно много пъти. Това е и въпросът, на който учениците от 8 в клас от СУ “Свети Климент Охридски“ също се опитаха да отговорят като представиха пиесата на Уилям Шекспир “Хамлет“.

Това е една необикновена творба с необикновена съдба. Може да се каже, че тя е пиеса на пиесите. Или, ако перифразираме казаното за нейния автор още от съвременниците му, това е пиеса на всички времена. Вече четири века „Хамлет“ владее театралните сцени по четирите краища на света по-неотстъпно и по-категорично от всички останали произведения на драматичното изкуство.

Учениците пресъздадоха всяко от петте действия в трагедията пред многобройната си публика. Всичко, което зрителите видяха беше представено на много добро ниво на английски език.

„В тази вечна творба на Шекспир мисълта и чувствата са преплетени по начин, които подобрява нашето разбиране и емоция. Неспособността на Хамлет да контролира чувствата си с ума си е борба, която хората от всички времена и общества веднага разпознават“, сподели тяхната преподавателка А. Кондова.

Класът изигра своятa четиридест и пет минутна постановка при отлична организация, която децата създадоха сами – декори, костюми, озвучаване – всичко бе тяхно дело.

Сред учениците имаше голямо вълнение преди представлението. Те работят с текста от мецец март. С минимален театрален набор актьорите от класа накараха публиката да слуша внимателно, изпълнявайки ролите си в пиесата със страст и усет, като същевременно свириха и на пиано. Макар че представиха една трагедия, актьорите успяха да накарат публиката да се смее на някои места, а по време на драматичните сцени към края мнозина не можаха да сдържат сълзите си.

Това беше едно прекрасно шоу, в което актьори и публика се наслаждаваха на огромното въздействие на Шекспировата пиеса. За някои от децата това беше първото представление, в което участват, други имат опит в тази дейност.

Прекрасната игра на актьорите – Е.Енчев (Хамлет), Ив. Ангелов (Клавдий), Д. Карагеоргиев (Полоний), К. Михайлов (Леарт), В. Тодоров (Хораций), З. Данаилова (Гертруда), Д. Димитрова (Офелия), З. Здравков (Духът), Д. Димов (Розенкранц), Н. Николов (Гилденстерн), М. Маринов (Фортинбрас) определено е нещо, което учениците и публиката ще запомнят от тази чудесна вечер.

Участниците получиха много поздравления за усърдната си работа от техните учители, родители и гости – англичани.