„Да бъдеш или да не бъдеш?“

Задавали ли сте въпроса: „Да бъдеш или да не бъдеш?“ Вероятно много пъти. Това е и въпросът, на който учениците от 8. A  клас от СУ “Свети Климент Охридски“ също се опитаха да отговорят като представиха пиесата на Уилям Шекспир “Хамлет“.

Това е една необикновена творба с необикновена съдба. Може да се каже, че тя е пиеса на пиесите. Или, ако перифразираме казаното за нейния автор още от съвременниците му, това е пиеса на всички времена. Вече четири века „Хамлет“ владее театралните сцени по четирите краища на света по-неотстъпно и по-категорично от всички останали произведения на драматичното изкуство

Учениците пресъздадоха всяко от петте действия в трагедията пред многобройната си публика. Всичко, което зрителите видяха беше представено на много добро ниво на английски език.

„В тази вечна творба на Шекспир мисълта и чувствата са преплетени по начин, които подобрява нашето разбиране и емоция. Неспособността на Хамлет да контролира чувствата си с ума си е борба, която хората от всички времена и общества веднага разпознават“, сподели тяхната преподавателка Антония Кондова.

Класът изигра своятa четиридест и пет минутна постановка при отлична организация, която децата създадоха сами – декори, костюми, озвучаване – всичко бе тяхно дело.

Сред учениците имаше голямо вълнение преди представлението. Те работят с текста от меcец март. С минимален театрален набор актьорите от класа накараха публиката да слуша внимателно, изпълнявайки ролите си в пиесата със страст и усет, като същевременно свириха и на пиано. Макар че представиха една трагедия, актьорите успяха да накарат публиката да се смее на някои места, а по време на драматичните сцени към края мнозина не можаха да сдържат сълзите си.

Това беше едно прекрасно шоу, в което актьори и публика се наслаждаваха на огромното въздействие на Шекспировата пиеса. За някои от децата това беше първото представление, в което участват, други имат опит в тази дейност.

Прекрасната игра на актьорите – Християн Николов/Хамлет/, Георги Калчев /Клавдий/, Виктор Желязков /Полоний/, Иван Стелиянов/Леарт/, Живко Илиев /Хораций/, Десислава Костадинова/Гертруда/, Дивна Иванова/ Офелия/, Духът /Борислав Нейчев /, Розенкранц , /Петър Жечев/, Гилденстерн/Янислав Димов/, Фортинбрас /Павел Пантелеймонов/ определено е нещо, което учениците и публиката ще запомнят от тази чудесна вечер 

Участниците получиха много поздравления за усърдната си работа от техните учители, родители и гости англичани.