Български символи в рисунка Интердисциплинарен урок в 5. г клас История и цивилизации, Изобразително изкуство, Графичен дизайн

    Изкуството е онази сила, която тласка напред развитието на човека, прави живота по-красив, по-приемлив, по-добър. И неслучайно хората казват, че ако познаваш добре своята история, значи си готов да посрещнеш и бъдещето си.
    В седмицата, посветена на нашия патрон свети Климент Охридски, през месец ноември в 5. г клас се проведе интердисциплинарен урок на тема: „Българските символи в рисунка”. Интердисциплинарни взаимодействия – История, Изобразително изкуство, Графичен дизайн.
    В първата част на урока учениците си припомниха делото на свети Климент Охридски, огромния му принос за духовното издигане на българския народ. Преминаха и през цветните български шевици на фона на българска народна песен. Втората част беше най-емоционална! Малките талантливи художници представиха своите творби: букви, вплетени в шевици. Мисията на българската шевица не се обяснява само с визуалната ù красота, а и с умелото закодиране на мъдростта и познанието на предците ни. Така че децата обединиха два символа, които имат специално значение за нас, българите. Тези знаци казват повече от хиляди думи и трябва да се разчитат – за да знаем откъде идваме и какво ще оставим след нас.
   И тъй като в днешното време на объркани ценности, несигурност и страх само едно може да ни съхрани – това са нашите корени, паметта ни, завещаното от предците ни, съвместно ученици от 5. г, 9. б клас и учители – Жулиета Георгиева, Иванка Гочева и Стела Бахчеванова – Славова, се обединихме от идеята рисунките да се
превърнат в коледни картички и да бъдат дарени на деца, които живеят в чужбина.
Избрахме три училища в Испания, Англия и Италия.
    Коледа е онова вълшебно време от годината, в което всичко е по-красиво, по-
добро и по-светло. Нека да погледнем света през детските очи и да повярваме в чудеса!


Весели празници!