„СЕРАФИМ“

Учениците от 6.а и 6.д клас от СУ ,,Св. Климент Охридски” направиха едно пътуване в света на Йовков. Докоснаха се до красотата и неповторимостта на писателя. Вълшебството, което дарява с разказите си, остава завинаги. 

 Децата отново се пренесоха в онзи красив и добър свят.

Тук в Добруджа може да се види и научи много за личността и твореца.  Учениците посетиха единствения литературен музей в България – Дом-паметник ,,Йордан Йовков”. След това тръгнаха на път за село Красен (музея и училището, в което е работил Йовков, Филиповата кръчма и Мелницата); село Йовково (останалото от къщата на родителите му); гр. Ген. Тошево (паметник Йордан Йовков и Бялата лястовица) и с. Стефан Караджа (Каралезката чешма, описана в ,,Песента на колелетата”). 

Завършихме часовете, посветени на Йордан Йовков с вълнуващия филм ,,Серафим”. Късометражният филм,  на режисьорката Ваня Донева, грабна вниманието на шестокласниците и направи образа на Серафим още повече мил и истински.

Тя казва в едно свое интервю:

„Не съм мислила изобщо, че този филм ще има такава съдба. Той е късометражен, 15-минутен, екранизация по разказ на наш класик, а днешното поколение има интерес в други насоки и към друга литература. Но мисля, че този начин да се екранизира едно произведение, връща интереса на децата към нашите писатели.“

Ваня Донева е завършила актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, а с филма „Серафим“ завършва преди три години магистратурата си по „Кино- и телевизионна режисура“ в класа на проф. Георги Дюлгеров в Нов български университет. Главната роля на Серафим изпълнява актьорът Ивайло Христов.

Добруджанци сме щастливци от това, че можем да сме по-близко до живота и творчеството на писателя. Както каза г-жа Веси Стойчева,      домакин на музея в село Красен, на нашите ученици – ,,Човекът Йовков е роден в Жеравна, но писателят Йовков в Добруджа”. 

Да свалим шапки и да се преклоним пред творчеството на Йордан Йовков!