147 години от гибелта на Апостола

Иновативен урок в Регионална библиотека „Дора Габе” проведоха IV “б“ клас.


Библиотечен специалист ги запозна с житейския път и святото дело на Апостола. Четвъртокласниците видяха първия и може би най-автентичен портрет на Дякона, рисуван от възрожденския художник Георги Данчов-Зографина (съратник на Левски).

Най-голям интерес предизвика представянето на дигитално издание на тефтерчето на Левски, даващо възможност на посетителите да се докоснат до личния му свят, мечти и въжделения. Учениците останаха запленени от историята на откриването на бележника. Изданието е посветено на 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и е дарение от Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Домакините се изненадаха от изключителния подарък, който им поднесоха учениците от IV клас – стихове за Апостола, разказ за живота му, както и „писмо до Дякона Левски“.
Вая Нуси прочете своето наситено с много вълнуващи послания съчинение „Какво бих казала днес на Апостола на свободата?”. В края на посещението учениците разгледаха експонирани във витрина библиотечни документи, посветени на Дякона.