Чек за 150 000 лв. връчи „Америка за България“ на СУ „Св. Кл. Охридски” – Добрич

Фондация „Америка за България” връчи на официална церемония чековете на 23 училища в цялата страна, определени като училища на бъдещето. Там над 20 000 български ученици ще имат възможност да се обучават в нови кабинети по биология, физика, химия, информатика, предприемачество и езиково обучение от 2017 г .
Конкурсът на фондацията се провежда вече 6 години, а външната експертна оценка на резултатите от него показва, че след обновяването на средата децата значително са подобрили функционалната си грамотност.
В последното издание на „Училища на бъдещето“ участваха общо 270 проектни предложения. Кандидатури са изпращани от 133 различни населени места в страната. Всички желаещи се бореха в две категории – до 50 000 лв. и от 50 000 лв. до 200 000 лв. 23 училища стигнаха до финала, а срокът за изпълнение на проектите е септември 2017 г.
Сред одобрените проекти е този на СУ „Св. Климент Охридски”, което получи чек за 150 000 лева за изграждане на Образователен център по природни науки и математика.
Както Topnovini.bg вече съобщи, общата стойност на проекта е 200 000 лева, като останалата сума е собствено участие на учебното заведение. Новият център за природни науки и математика ще се позиционира на четвъртия етаж на училището. Там ще бъдат обособени кабинети по физика, химия и биология, както и два кабинета по математика. В тях ще бъдат има места за практически опити и за учебна дейност, където ще може да се работи групово и екипно.
Новите кабинети ще бъдат оборудвани с всички видове техника за дигитално обучение. Ще имат най-новото в областта на дигиталните технологии, включително и облачните.
Учениците ще  използват в обучението си и Айнщайн таблети, при които лабораторни упражнения могат да се извършват дистанционно.
В коридорите и фоайетата ще бъдат обособени пространства, в които средата да се доближава до житейската, като отново се използват дигитални технологии. Там децата ще могат да общуват, да четат. Тези пространства ще бъдат оформени като дизайн от преподаватели и възпитаници на паралелките по изобразително изкуство. Те са  изработили и логото на проекта.
Новото оборудване в училището ще даде възможност и за широко приложение на интердисциплинарни уроци, при които се залага на връзката между различните науки и изкуства, като музика и физика, математика и танци. Проектът ще се реализира в срок от една година.

Ако и вие искате по-добро бъдеще за децата на България, подкрепете изграждането на модерен образователен център по природни науки и математика в СУ “Св. Климент Охридски” – гр. Добрич. Няма по-добра инвестиция от инвестицията в качествено образование. „Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на мечтите си.“ Бъдете част от сбъдването на една мечта!