Трета мобилност по проект „Силните и слабите страни на медиите“

Третата мобилност на участниците в проекта „Силните и слабите страни на медиите“ по Програма „Еразъм+“ се проведе в град Ровини, Хърватия в периода 30.09 – 04.10.2019 г. Участниците имаха щастието да се радват на изключително топло посрещане и чудесни преживявания.

Първият ден групата бе мило посрещната от екипа на проекта. Директорът на хърватското училище поздрави официално участниците от страните-партньори – България, Исландия, Германия, Хърватия и Унгария, и всички се включиха в забавни дейности за опознаване и сприятеляване. Всички екипи представиха своето училище, град и държава по интересен и забавен начин чрез видеа и презентации.

По-късно учениците, разпределени в международни екипи, участваха в наситена и интересна работна програмата – уъркшопи и дискусии, организирани от домакините ни, на теми “Фалшивите новини“, „Манипулациите в медиите“ и как влияят те върху нашия живот. Групите изготвиха плакати, с които обобщиха и представиха резултатите от предварително проведено изследване сред широк кръг хора за манипулативните медии.

На първата среща присъства представител на официалната власт на гр. Ровини, който приветства гостите и подчерта ролята на европейските проекти за сближаването между младите хора. Последва разходка из града, като екскурзоводи бяха хърватски ученици от гимназията, участници в проекта, които показаха историческите и културни забележителности на града.

Неусетно изминаха следващите дни, в които децата, по предварително избрани критерии, обсъдиха филма „Синдром17“ и проявиха критично мислене и творчество, създадоха кратки филми, отразяващи преживяванията им през изминалите дни. Бяха проведени интервюта с гостите – учители и ученици по темата “Еразъм+“ в нашия живот.

На прощалното парти участваха всички екипи и бяха посрещнати с традиционни музика и песни.

Групата ни можа да се докосне до културата, историята и духа не само на Хърватия, но и на всички държави участнички в проекта – Исландия, Германия и Унгария. Усетихме духа на Европа и не на последно място – създадохме приятелства за цял живот.

По мнението на една от участничките, А. Дралчева – 10 „а“ клас: „Еразъм +“ е програма, която промени живота ми. Тя дава на младите хора отлична възможност да научават нови и интересни неща, да пътуват и опознават различни страни и култури.

За себе си мога да кажа, че благодарение на участието си в проекта се научих се да работя в екип, да бъда по-търпелива и добих увереност, в собствените си сили и използването на английския език, която преди години нямах. „Еразъм+“ ми помогна да създам приятелства и контакти, срещна ме с добри приятели и ми помогна да разбера, че младите хора в Европа имат много общи мечти и желание да живеят в разбирателство и сътрудничество“