„Силните и слабите страни на медиите“ – първа мобилност

Първата мобилност на участниците в проекта „Силните и слабите страни на медиите“ по Програма „Еразъм+“ се проведе в град Кьосег, Унгария в периода 20-25.01.2019 г. Имахме щастието да се радваме на изключително мило посрещане и чудесни преживявания в Унгария.

Първият ден бяхме топло посрещнати от екипа на проекта и директорът на гимназия „Никола Джуришич“ ни поздрави официално. Всички участници от страните-партьори – България, Исландия, Германия, Хърватия и Унгария се включиха в забавни дейности за опознаване и сприятеляване. По-късно учениците, разпределени в международни екипи, изготвиха постери, с които представиха резултатите от предварително проведено изследване сред широк кръг хора за използването на медиите. В последствие страните представиха своето училище, град и държава.

Много приятно впечатление на всички направи импровизираното изпълнение на нашите момичета на песента „Хубава си, моя горо“. И макар другите участници да не разбираха текста, всички почувстваха емоцията и се развълнуваха искрено.След обяда посетихме кметството, където ни приветства заместник-кмета г-н Бела Бащи. Той  разказа за древната и славна история на града, както и за насоките, в които се развива Козег. Последва разходка из града, като екскурзоводи бяха унгарски ученици от гимназията, участници в проекта, които ни запознаха с историческите и културни забележителности на града.

Вторият ден започна със семинар на тема „Ролята на медиите“ – как влияят те върху нашия живот, екипите изработиха мисловни карти и обобщаване на резултатите. Вечерта започна с представяне на традиционни храни и всяка страна подреди кътче с най-популярните ястия. Завършихме с уъркшоп по традиционни танци Голямо веселие беше!

Третият ден беше изцяло посветен на Будапеща- уникална европейска столица, в която има толкова много места, които си заслужават да бъдат посетени – замъци, кули, мостове, парламент…една незабравима атмосфера и много прекрасни спомени.

Неусетно изминаха и следващите два дни, в които децата, по предварително избрани критерии, изработиха модел на училищно списание, календар и видео, отразяващи преживяванията им през изминалите дни. Бяха проведени интервюта с гостите – учители и ученици, рисуваха се комикси по темата “Еразъм+“ в нашия живот“, включиха се интересни факти за страните-партньори, светски клюки и забавни факти.

На прощалната вечеря, в която участваха всички екипи учениците представиха резултатите от работата си през седмицата.

Групата ни можа да се докосне до културата, историята и духа не само на Унгария, но и на всички държави участнички в проекта – Исландия, Германия и Хърватия. Усетихме духа на Европа и не на последно място – създадохме приятелства за цял живот.