По пътя Ел Камино през първа мобилност от програма „Еразъм+“

В периода 11 – 17 ноември 2018 г. се осъществи първата мобилност за ученици и учители в гр. Ларедо (Испания). Тя е част от Проект „Развиване на уменията на 21-ви век чрез изучаване на културното наследство“ от програма „Еразъм +“.
Ученици изминаха 20 километра по пътя Ел Камино в провинция Кантабрия(Испания), опознавайки културното и природно наследство на Испания. Над четиридесет участници в Проекта от Холандия, Чехия, България и Испания реализираха своята образователна обиколка по забележителности и паметници на културата в градовете Билбао, Сантандер и околността. Произведения на Ван Гог и Пикасо в известния музей на модерното изкуство „Гугенхайм“, рисунки на праисторическите хора в пещерите Ел Кастильо и Пуенте Виесго, дълги преходи и екстремни изкачвания по крайбрежието на Атлантическия океан до историческата църква Сан Хуан де Гастелугаче и Фаро дел Кабайо, бяха част от разнообразната програма на международната група.
Креативност, критично мислене, работа в екип, комуникационни умения, дигитална грамотност са част от уменията, които учениците приложиха по време на семинарите в петте работни дни. Те представиха своите училища, градове и страни пред общността на гр. Ларедо. Изучаваха технологични похвати в изследване на миналото, в ателиета пресъздадоха макети на символа на града, картини на известни художници от четирите страни и фолклорните танци на Испания и България.
Поставиха се предстоящите задачи за изпълнение преди следващата мобилност през м. април в Холандия.