Изграждаме нова култура на общуване

В основата на едно общество стои общуването. Без да общуваме помежду си не можем да разберем дали знаем или не знаем нещо. Без общуване няма как да предаваме и придобиваме знания. На първо място в общата култура на всеки един човек е нужно да бъде включена култура на ефективно общуване. За съжаление това не се учи в училище. Там се учат други предмети, а за общуването, което е в основата на живота ни, няма предмет. Може би причината е в това, че общуването го приемаме като даденост. Нещо, което знаем и можем по подразбиране, тъй като всеки може да слуша, гледа и говори. И въпреки, че всички можем да слушаме, гледаме и говорим все още имаме проблеми при общуването с другите хора. Защо ли? … Защото не знаем и не сме научени, когато слушаме да чуваме това, което ни казват, когато гледаме да виждаме, това което ни показват и когато говорим да казваме съществени неща.

За всеки човек е важно той да бъде разбран от другите, с които общува, а когато това не стане се получават търкания между хората. И понеже нямаме култура на общуване търканията се превръщат в спорове, споровете във вражда, враждата във война, отчуждение, омраза…

Имаме нужда от нова култура на общуване, която да стане основна част от общата култура на всеки един човек. Имаме нужда от промяна в начина, по който общуваме. Общуване, чрез което да подобрим средата на преподаване и учене в училище. Общуване, чрез което да омиротворим средата в семейството си, работното място и навсякъде, където се срещаме с хора.

Учителите в училище “Свети Климент Охридски”- гр. Добрич поеха инициатива за изграждане на нова култура на общуване, която се изразява с участие в семинар на тема “Общуване без агресия”.

Каним всички родители, които искат да участват в изграждането на нова култура на общуване, да се запишат за този семинар.

Това е само началото, което може би ще ни доведе до там, че един ден в учебната програма в училище да има предмет “Общуване”, където ще се учи за силата на позитивното мислене и изразяване, общуване без агресия, емоционална интелигентност, емпатия, медиация…
С три изречения по предметът “Общуване” учениците ще се учат,
Когато Слушат да Чуват,
Когато Гледат да Виждат,
Когато Говорят да Казват.

Формуляр за предварителна заявка за участие в семинара: https://goo.gl/forms/noNSkINT4fF5qpf02