Латвия – мобилност по Проект „Дигитална и медийна грамотност“ (Еразъм+)

Последна мобилност по Проект от Програма „Еразъм+“ „Дигитална и медийна грамотност за устойчиво обучение през целия живот“ бе осъществена в Лудза, Латвия. В тази финална среща с партньорите от Латвия, Румъния, Италия, Турция и Франция от училище взеха участие 3 ученици (10 клас) и 2 преподаватели.

През работната седмица всички екипи представиха предварително подготвените видеа/презентации на тема „Онлайн навиците на учениците, пристрастия, заплахи“, като използваха различни дигитални инструменти. Бяха проведени работни ателиета с експерти по дигитална и медийна грамотност; създаваха на анкети („Какво знаят родителите за децата си онлайн?“) и обобщаване на данните; източници на информация и проверяване на фалшиви новини.

Екипът по Проекта имаше възможност да посети границата на Европейския съюз с Русия, където участва в дискусия за използването на технологиите за работа, безопасност и потвърждаване на информация. Панелна дискусия бе проведена и в „Zeimuļs” – Център за творчески услуги в източна Латвия. През последния ден от мобилността екипът ни имаше възможност да посети стария град в Рига, Дома на Европа в Латвия, където се проведе уъркшоп с експерти от НАТО, дигитална изложба и уъркшоп на тема „Книгата в Латвия“. Последният беше подготвен специално за гостите по Проекта от Националната библиотека, която впечатлява с размерите си.
Облечени в носии Никол и Микаела с профил „Танцьор“ и
Симона (народно пеене) в изпълнение на „Мило ми е мамо“, нашите момичета учиха участници от 5 държави на право хоро и право тракийско хоро и за пореден път показаха, че са повод за гордост.

В следствие на усилената подготовка и активно участие по Проекта през изминалите две години, нашите ученици създадоха трайни приятелства, спомени, дигитални и медийни компетентности, развиха своите качества на комуникативност и творчество, както и се доказаха като едни невероятни и интелигентни млади хора.
Очаквайте скоро разказ на участниците от последната мобилност!
*Проектът с договор N 2017-1-LV01-KA219-035418_2 е финансиран от Европейската комисия, с помощта на Център за развитие на човешките ресурси.