Искам да съм като Левски

На 19 февруари 2019 г. (146 години от гибета на Апостола на свободата Васил Левски) ученици от I „г“ клас на СУ „Св. Климент Охридски“ с учители Снежина Георгиева и Силвия Николова участваха в интерактивен урок „Искам да съм като Левски“ във Възрожденското училище на Регионален исторически музей Добрич.

Надежда Иванова разказа на малките любопитковци по много достъпен начин интересни моменти от живота на Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски. Момичетата с голямо вълнение влязоха в ролята на Райна княгиня и започнаха да извезват думите „Свобода или смърт“ върху знамето на революцията. Момчетата искаха да са като Левски и с удоволствие облякоха четническата униформа, сложиха калпака с лъвчето на чело и си направиха снимка за спомен. Всеки искаше да се докосне до българските светини пред които някога Левски се е клел за вярност към родината. Пред Библията, револверът и камата произнесоха клетвените думи на Апостола.

Първокласниците участваха активно в играта на въпроси и отговори. Рецитираха в хор стихотворението „Аз съм българче“, изпяха и песента „Де е България”. Родителите, присъстващи на урока, с интерес следяха събитията и увековечиха всеки момент, за да остане траен споменът от това незабравимо събитие.