Езиците, които ни събират (Еразъм+)

Заредени с много положителни емоции и прекрасни спомени
от Холандия се завърна група от 7 ученици и 2 учители. Те прекараха незабравима седмица заедно със своите приятели от Холандия, Чехия и Испания, партньори по Проект „21st century skills exploring cultural heritage“, по програма Еразъм+ на Европейския съюз.

Целта на тази втора по ред среща и предшестващата я едномесечна „виртуална мобилност“ бе учениците да преоткрият родния си език, езиците на своите партньори и езикът като част от културното наследство, което се предава от поколение на поколение и което е част от идентичността на всяка нация. Работни ателиета за произхода и функциите на езика, изследване колко и кои езици говорят учениците в училище, бяха част от предварителната подготовка на учениците.

По време на престоя си в Холандия учениците имаха възможност, работейки в международни групи, да се докоснат до поезията на родните езици на партньорите си, забавляваха се учейки думи, изрази и скороговорки на чешки, холандски и испански; твориха в опит да създадат нов флаг на ЕС и текст върху мелодия на детска песен, да създадат видео трейлър и др. Дейности, подтикващи към комуникативност, активност, креативност и създаващи много настроение. Пътуване до Ротердам и Амстердам позволи на участниците в Проекта да се докоснат до уникалната архитектура на „ниската земя“.

Приветливостта и гостоприемството на холандските семейства домакини допринесоха за това едноседмичния престой да се превърне в незабравимо преживяване, а сълзите на раздяла доказаха за пореден път, че когато хората са с отворени за останалите сърца, пет дни са достатъчни, за да се създаде приятелство за цял живот.
Екипът от Проекта очаква с нетърпение срещата в Чехия през есента на 2019 година.