„Да съхраним българското“ с магията на празниците

На българските традиции и обичаи, на историята и приемствеността между поколенията, бе посветена срещата на учениците от II Б клас с възрастните хора от Пенсионерски клуб в с. Коритен, общ. Крушари. Изнесената интердисциплинарна дейност е етап от иновациите на класа по проекта „Иновативно училище“.

В драматизация „Гергьовден в дома на баба Мика и дядо Гено“ децата пресъздадоха подготовката на дома за големия празник  – с венчета от здравец, с месене на гергьовски хляб и подреждане на софрата, с люшкане на люлката и прескачане на огън. Пяха  народни песни и тропнаха празнично хоро.

Бабите посрещнаха децата с питка и сол. Показаха им как се меси хляб в нощвите. Децата видяха паламарка и сърп, въртяха чакрък, пипнаха хурка и вретено. Не мина и без подаръци и почерпка. Отрупана маса с вкусотии, приготвени от сръчните бабини ръце, очакваше децата. А всяка баба получи подарък – ръчно изработена картички от родителите и учителите.

Тази среща на три поколения – децата от II Б клас, техните родители, учителите и възрастните хора от с. Коритен, вдъхна на всички вяра, че българският дух е жив, ще се съхрани и ще пребъде.