V Национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова“ гр. Варна

Петият конкурс за пианисти на името на видната педагожка Мила Михайлова, се проведе от 29 октомври до 31 октомври 2016 г. в гр. Варна.
Организатори са Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, Френският институт в България и Община Варна.
Самата Мила Михайлова (патрона на конкурса) е преподавала на млади пианисти в продължение на 30 години и има повече от 1000 обучени инструменталисти. Тя оставя светла следа в музикалния и културния живот на гр. Варна.

В залите на Училището по Изкуствата „Добри Христов“ – Варна и на Градската Художествена Галерия, децата премериха талант и сръчни пръсти. Тази година в конкурса има рекорден брой участници – 45.
Участниците се разпределят по възрастови групи (до 11, до 15 и до 18 години) и в две категории – съответно
Категория А: Ученици от училищата по изкуствата към Министерството на културата (НМУ, НУИ, НУМТИ, НУМСИ)
Категория Б: Ученици от музикални паралелки, школи и др.

Димитър Минков от 5 а клас спечели втора награда в I Б възрастова група. Успехът е колкото негов, толкова и на учителката му по пиано г-жа Захариева.

Председателят на журито проф. Стела Димитрова-Майсторова от Музикалната академия „Панчо Владигеров“ отбеляза, че събитието е перфектно организирано, с внимание към всеки детайл: от брилянтно изготвената книжка, през репетиционните часове, та до самата конкурсна програма. Този музикален празник зарадва всички участници и гости точно преди Деня на народните будители.