Четвърта мобилност по проект „Силните и слабите страни на медиите“

Група от седем ученици, придружени от двама учители, посетиха гр.Шлезвиг, Германия .
Това бе четвъртата мобилност по проект „Силните и слабите страни на медиите“, по програма Еразъм+, КД2, финансиран от ЕС.

В интернационални групи, заедно с техните чуждестранни приятели от Исландия, Унгария, Германия и Хърватия, нашите учениците участваха активно в работния процес и изпълняваха задачи свързани със силните и слабите страни на медиите. В училището, домакин, екипите направиха презентации и обсъждаха филма „Шоуто на Труман“, проведоха семинари свързани с фалшивите новини; структурата на печатните медии; влиянието на шокиращите новини върху всеки от нас.
Учениците разгледаха класните стаи и работилниците на немското училище, където се подготвят професионално млади хора – дърводелци, стругари, строители, монтьори ( в двора има чисто ново BMW, подарено от компанията), готвачи и гледачи на малки деца в яслена възраст. Наред с това има класове по бизнес администрация и езици, които приемат и обучават ученици с по- високи резултати.

В работилницата на училището учениците си изковаха символичен чук на бог Торн, олицетворяващ силата и победата.

Запознаха се отблизо с традициите и културата на Германия и града Шлезвиг. Посетиха традиционното рибарско селище, катедралата и музея на викингите и участваха във вълнуващо факелно шествие.

   Екипът посети и втория по големина град в Германия, Хамбург, където видя „Филхармонията на Елба” – новият символ на Хамбург, изключително впечатляваща сграда разположена на едноименната река, непосредствено преди тя да се влее в Северно море. Учениците имаха и щастливата възможност да почувстват атмосферата на Коледния базар и да се насладят на неповторимата коледна украса на Хамбург.

На прощалното парти участваха в традиционните забавления на викингите – стрелба с лък, хвърляне на брадва и се веселиха много.

На тези срещи учениците учат неформално, работят в международни екуип и и се учат да бъдат добри, мислещи граждани, развиват толерантност и екипни умения необходими им за променените условия в съвременността.
По думите на един от участниците в срещата М. Георгиев, 9 „a“ клас: „Еразъм + e програма, която дава на младите хора отлична възможност да научават нови и интересни неща, да пътуват и опознават различни страни и култури.  Това е моето първо участие в подобен проект и то бе незабравимо. Научих доста за манипулативните медии, покрай темите дадени ни в семинарите и дискусиите, забавлявах се много и разбира се с удоволствие бих участвал отново. Смятам, че това да се запознаеш с някой от друга държава, с друга култура е много полезно за хората. В един миг вие споделяте всичко: обяда си, интересите си, говорите и спите под един покрив. Разбрах за себе си, че младите хора в Европа имат много общи мечти и желание да живеят в разбирателство и сътрудничество. Благодарен съм на хората, които направиха престоя ми бележит“.